Dziś zapraszam Was do przygotowania pierniczków. Jak dobrze wiecie muszą one trochę poleżeć, aby w dzień Bożego Narodzenia były mięciutkie i aby zachwyciły całą rodzinę i przyjaciół. Sukces murowany!
SKŁADNIKI:
- 2,5 szkl. mąki,
- 0,5 szkl. miodu ( sztucznego),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 jajko,
- pół kostki masła,
- 1 szkl. cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2-3 łyżeczki kakao.
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto dzielimy na kilka( kilkanaście) mniejszych kawałków, żeby łatwiej było je rozwałkowywać. Rozwałkowujemy ciasto, delikatnie podsypując mąką na grubość 4 mm i wycinamy pierniczki o różnych kształtach ( najlepsza część robienia pierniczków!). Wycięte pierniczki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je przez 10 min w temp 180 st. C. Po upieczeniu należy je ostudzić i warto udekorować je wg własnego pomysły ( można tu roztopić czekoladę i na wierzchu pierniczka rozsmarować ją albo polukrować je, jak kto lubi ;) ).
Enjoy, chef girl ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz