A śliwki?
Ja uwielbiam i jedno, i drugie.
Jak je połączyć w jedno? Bardzo prosto i szybko.
Przepis na ciasto ucierane ze śliwkami.
SKŁADNIKI ( na blachę ciasta):
- ok. 500 g śliwek,
- 500 g mąki,
- 200 ml mleka,
- 200 g masła,
- 200 g cukru,
- 4 jajka,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru + 2 łyżki cynamonu.
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowujemy śliwki, czyli pozbawiamy ich pestek i kroimy ćwiartki. Następnie masło ucieramy z cukrem na puch. Kolejno dodajemy jajka. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszając najlepiej trzepaczką; na końcu wlewamy mleko. Ciasto wykładamy na blachę natłuszczoną i wysypaną bułką tartą. Na cieście układamy gęsto śliwki ( skórką do dołu). Całość posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 45 min ( do suchego patyczka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz