środa, 18 września 2013

Śliwki w innym wydaniu

Lubicie ciasto ucierane?
A śliwki?
Ja uwielbiam i jedno, i drugie.
Jak je połączyć w jedno? Bardzo prosto i szybko.
Przepis na ciasto ucierane ze śliwkami.

SKŁADNIKI ( na blachę ciasta):
  • ok. 500 g śliwek,
  • 500 g mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru + 2 łyżki cynamonu.
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowujemy śliwki, czyli pozbawiamy ich pestek i kroimy ćwiartki. Następnie masło ucieramy z cukrem na puch. Kolejno dodajemy jajka. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszając najlepiej trzepaczką; na końcu wlewamy mleko. Ciasto wykładamy na blachę natłuszczoną i wysypaną bułką tartą. Na cieście układamy gęsto śliwki ( skórką do dołu). Całość posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 45 min ( do suchego patyczka. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz