Lubicie śliwki?
Ja bardzo!
A moim faworytem jest kruche ciasto ze śliwkami ( w szczególności mojej babci :) ).
Jest to bardzo proste ciasto, ale równie pyszne.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem :)
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- kostka margaryny,
- 3 żółtka,
- 1 całe jajko,
- 2 łyżki śmietany,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ok. 1 kg śliwek,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki cynamonu.
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, cukier, żółtka, jajko, śmietanę i proszek do pieczenia siekamy z margaryną i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. W czasie gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy śliwki, czyli przekrawamy je na pół ( wzdłuż pestki) i wyciągamy pestkę. Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy jedną część ciasta i wykładamy na, natłuszczoną i wysypaną bułką tartą, blachę. Na cieście układamy, dość gęsto, połówki śliwek. Cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy nim śliwki. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i kładziemy na wierzch. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 1 godzinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz