piątek, 31 stycznia 2014

Czeeekoladowo

Ostatnio się rozchorowałam, może to i źle ale przynajmniej miałam czas aby poświęcić się mojej pasji.
Na dobry początek bardzo proste ciasto czekoladowe.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapach czekolady roznoszący się po całym domu.

SKŁADNIKI:

  • 225 g mąki,
  • 350 g cukru pudru,
  • 85 g kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 jajka,
  • 130 ml oleju,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 250 ml mleka.
PRZYGOTOWANIE:
Na początek łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier puder, kakao, proszek i sodę. Do składników suchych dodajemy olej, mleko oraz roztrzepane jajka i łączymy to wszystko za pomocą miksera. Na samym końcu stopniowo wlewamy gorąca wodę. Ciasto wylewamy na blaszkę, najlepiej na najmniejszą jaką macie ;), wyłożoną papierem. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 40 min, do suchego patyczka. Świetnie smakuje z konfiturą wiśniową.
SMACZNEGO, Chef!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz