Na dobry początek bardzo proste ciasto czekoladowe.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapach czekolady roznoszący się po całym domu.
SKŁADNIKI:
- 225 g mąki,
- 350 g cukru pudru,
- 85 g kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 jajka,
- 130 ml oleju,
- 250 ml gorącej wody,
- 250 ml mleka.
PRZYGOTOWANIE:
Na początek łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier puder, kakao, proszek i sodę. Do składników suchych dodajemy olej, mleko oraz roztrzepane jajka i łączymy to wszystko za pomocą miksera. Na samym końcu stopniowo wlewamy gorąca wodę. Ciasto wylewamy na blaszkę, najlepiej na najmniejszą jaką macie ;), wyłożoną papierem. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 40 min, do suchego patyczka. Świetnie smakuje z konfiturą wiśniową.
SMACZNEGO, Chef!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz