piątek, 17 stycznia 2014

Szybka, amerykańska kolacja

Ostatnio troszkę zapomniałam o blogu i kolejnych przepisach, ale ten czas tak pędzi że nie mam czasu żeby usiąść i napisać kolejny post.
Ale dzisiaj wróciłam do domu już o 12, wcześnie, więc stwierdziłam że muszę już coś napisać.
Tylko co?
Nie wiem czy tytuł posta jest jasny, ale już go  tłumaczę ;)
Siedząc w domu bez perspektywy na kolację przyszły mi na myśl amerykańskie placuszki - pancakes. No dobra ale same pancakes to trochę mało. Zobaczyłam w kuchni jabłka, a niedawno oglądałam program kulinarny, którym przygotowywano sos waniliowy. Tak szybko jak o tym pomyślałam już znalazłam się w kuchni robiąc ciasto na placuszki i przygotowując składniki na  sos.
Kolacja wyszła przepyszna! Może i Wy ją kiedyś przygotujecie? Zapraszam i polecam!


SKŁADNIKI:

NA PANCAKES:
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 1 i 1/3 szkl. mleka,*
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
* w moim przypadku użyłam tylko szklanki mleka--> jest to zależne jak mąka będzie je wchłaniać
NA SOS WANILIOWY:
  • 0,5 L mleka,
  • 80 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
PONADTO: 3 jabłka ( średniej wielkości), 2 łyżki cukru brązowego, 1 łyżka masła.

PRZYGOTOWANIE:
PANCAKES:
Jajka mieszamy z olejem, cukrem i solą, najlepiej jest to robić trzepaczką. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej  dodajemy po 2-3 łyżki mąki na przemian z mlekiem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wymieszaniu odstawiamy ciasto na parę chwil. Placuszki smażymy na patelni z odrobiną oleju, tak aby dno było natłuszczone
SOS WANILIOWY:
W między czasie, gdy ciasto sobie odpoczywa, przygotujemy sos waniliowy. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy połowę cukru oraz cukier z wanilią, wszystko to razem gotujemy. W miseczce łączymy żółtka, pozostały cukier oraz mąkę ziemniaczaną, najlepiej jest to robić również trzepaczką. Żółtka z cukrem i mąką mieszamy do białości. Gdy mleko się zagotuje wlewamy połowę gorącego mleka do masy jajecznej i mieszamy. Następnie masę jajeczną wlewamy z powrotem do garnka z mlekiem i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu. Sos ma zgęstnieć, ale NIE ZAGOTOWAĆ SIĘ. 
W między czasie, gdy będziemy smażyć pancakes karmelizujemy jabłka. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuści, wtedy dodajemy masło oraz jabłka pokrojone na ósemi lub szesnastki. Jabłka dusimy przez ok. 7 min, aż całe pokryją się karmelem.

Na talerz wykładamy placuszki, na placuszki dajemy jabłka a boku dajemy sos.
Smacznego, Chef.

a tak wyglądał mój talerz ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz