poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Malinowe drożdżówki

Co to się porobiło, od maja żadnego posta. Straszne! Ale spokojnie nie zapomniałam o blogu, a tym bardziej o pieczeniu ;) Wiecie od maja do teraz,  czyli do sierpnia sporo się działo: matura, wybór studiów,  praca (!!!), prawo jazdy i oczywiście cudowny Festiwal Kultury Żydowskiej.  Tak bardzo mnie to pochłonęło, że nie miałam już czasu, a tym bardziej siły na pisanie - pomimo że przepisy od dawna przygotowane.
Tak więc wracam i już jako studentka Politechniki Krakowskiej.

Postanowiłam też, że będę Wam podrzucać piosenki, których słucham w kuchni. Z tymi drożdżówkami kojarzy mi się najbardziej zespół LemOn i ich piosenka "Ake":   https://www.youtube.com/watch?v=GNz8qDXUJrI

Na powitanie mam dla Was przepis na cudowne, miękkie, przepyszne drożdżówki z malinami i kruszonką. Gwarantuje, że znikną w oka mgnieniu i wszyscy będą zadowoleni!
Enjoy!

SKŁADNIKI:

  • 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej,
  • 3/4 szkl. letniego mleka,
  • 3 czubate łyżki cukru,
  • 1 jajko
  • 1 żółtko,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 60 g miękkiego lub roztopionego masła,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 350-400 g malin.
KRUSZONKA:


  • 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 60 g roztopionego masła.

PRZYGOTOWANIE:


Letnie mleko wlewamy do miski, dodajemy cukier, jajko, żółtko - delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z suchymi drożdżami, masło ( tu polecam roztopione masło) i sól. Wszystko wyrabiamy na gładkie i nie klejące się (!) ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.  Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy ok. 9 bułeczek, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie przygotujemy kruszonkę - wszystkie składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i łączymy do uzyskania grudek. Wracamy do bułeczek - gdy się napuszą posypujemy je mąką i dnem szklanki robimy wgłębienia, dosyć mocno dociskając, tak aby ciasto w tym miejscy było cienkie. Do wgłębienia polecam wsypać odrobinę bułki tartej; do wgłębienia wkładamy maliny - wedle uznania i posypujemy kruszonką.  Pieczemy w 190 st.C przez ok. 20 min. Po upieczeniu odkładamy je do ostudzenia.
SMACZNEGO!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz