Tak więc wracam i już jako studentka Politechniki Krakowskiej.
Postanowiłam też, że będę Wam podrzucać piosenki, których słucham w kuchni. Z tymi drożdżówkami kojarzy mi się najbardziej zespół LemOn i ich piosenka "Ake": https://www.youtube.com/watch?v=GNz8qDXUJrI
Na powitanie mam dla Was przepis na cudowne, miękkie, przepyszne drożdżówki z malinami i kruszonką. Gwarantuje, że znikną w oka mgnieniu i wszyscy będą zadowoleni!
Enjoy!
SKŁADNIKI:
- 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej,
- 3/4 szkl. letniego mleka,
- 3 czubate łyżki cukru,
- 1 jajko
- 1 żółtko,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 60 g miękkiego lub roztopionego masła,
- 7 g suchych drożdży,
- 350-400 g malin.
KRUSZONKA:
- 1/2 szkl. mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 60 g roztopionego masła.
PRZYGOTOWANIE:
Letnie mleko wlewamy do miski, dodajemy cukier, jajko, żółtko - delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z suchymi drożdżami, masło ( tu polecam roztopione masło) i sól. Wszystko wyrabiamy na gładkie i nie klejące się (!) ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy ok. 9 bułeczek, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie przygotujemy kruszonkę - wszystkie składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i łączymy do uzyskania grudek. Wracamy do bułeczek - gdy się napuszą posypujemy je mąką i dnem szklanki robimy wgłębienia, dosyć mocno dociskając, tak aby ciasto w tym miejscy było cienkie. Do wgłębienia polecam wsypać odrobinę bułki tartej; do wgłębienia wkładamy maliny - wedle uznania i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 190 st.C przez ok. 20 min. Po upieczeniu odkładamy je do ostudzenia.
SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz