wtorek, 21 maja 2013

Czas na RABARBAR!!

Na placach zaczął pojawiać się rabarbar.
Uwielbiam rabarbar!
Co można zrobić z rabarbaru?
Dziś podam Wam przepis na kruche ciasto z rabarbarem, które jest dosyć proste i mam nadzieję, że je polubicie tak jak ja ;-)
A pod koniec tygodnia na blogu za króluje rabarbar pod kruszonką - oczekujcie!

KRUCHE Z RABARBAREM

SKŁADNIKI: 
  • 3 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • kostka margaryny,
  • 3 żółtka, 
  • 1 całe jajko,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 8-10 lasek rabarbaru ( ilość rabarbaru zależy od długości lasek, jeżeli będą dość długie wystarczy 9; a jeśli będą krótkie to do ciasta powinno się użyć więcej jak 10 lasek). 
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, cukier, żółtka, jajko, śmietanę i proszek do pieczenia siekamy z margaryną i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
W między czasie przygotowujemy rabarbar.
Rabarbar należy umyć pod bieżącą wodą.
Odkrawamy "końce" rabarbaru.
Rabarbar kroimy pod skosem i przekładamy do miski.
Schłodzone ciasto dzielimy na pół.
Rozkawałkowujemy jedną część ciasta i wykładamy nim blachę, wysypaną bułką tartą lub grysikiem, następnie na ciasto wykładamy rabarbar i posypujemy go cukrem, żeby nie był zbyt kwaśny, na wierzch kładziemy drugą część, rozwałkowanego, ciasta.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez godzinę.
Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz