piątek, 24 maja 2013

Rabarbarowe crumble.

Crumble, czyli owoce pod kruszonką.
A że jest rabarbarowy czas, to czas na rabarbar pod kruszonką.
W przygotowaniu jest to bardzo proste, a na pewno wszystkim Wam zasmakuje.

RABARBAR POD KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:
  • 100g cukru,
  • 10 lasek rabarbaru ( lub więcej).
 KRUSZONKA:
  • 100g masła,
  • 100g mąki,
  • 50g cukru,
  • 50g posiekanych orzechów włoskich,
  • szczypta proszku do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar kroimy pod skosem, posypujemy cukrem i odstawiamy.
W misce zagniatamy ze sobą składniki na kruszonkę. Rabarbar przekładamy do natłuszczonej formy ( na przykład do formy na tartę). Rabarbar posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez 20-25 min. Studzimy i podajemy, najlepiej smakuje z lodami śmietankowymi.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz