Maliny są jednym z najciekawszych owoców, bo czasami są słodkie a czasami cierpkie, tak jak nasze życie ;-)
Dosyć tych porównań i dygresji, to nie temat mojego bloga.
Dziś przepis śniadaniowy ;-)
Tosty francuskie każdy zna ( zna?) ;-)
U mnie zapanowały tosty francuskie z sosem malinowym.
I dla Was dziś przepis na sos malinowy.
SKŁADNIKI:
- ok. 500 g malin,
- 4 łyżki cukru białego,
- 2 łyżki cukru brązowego ( trzcinowego).
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wsypujemy cukier biały i brązowy. Robimy karmel. Gdy cukry całkowicie się rozpuszczą wsypujemy maliny i mieszamy do momentu aż maliny się rozdrobnią. Później zostawiamy na gazie jeszcze przez 10-15 min tak aby wszystko się połączyło. Po tym czasie powstały sos odstawiamy do ostudzenia. Najlepiej przyrządzić sos dzień wcześniej. Jeżeli zostanie Wam sosu możecie go przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce na kolejne śniadania ;-)
SMACZNEGO!
* UWAGA!
Może się tak stać, że pierwsze maliny, które zostały rzucone do garnka, oblepią się powstałym karmelem należy je wtedy łyżką rozdrobnić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz